Wat is het grootste vliegtuig ter wereld?

Veel mensen vragen zich af wat het grootste vliegtuig ter wereld is. Vaak wordt beweerd dat dit de Boeing 747 is. Dit was tot 2005 inderdaad ook het geval. Inmiddels is de Boeing 747 qua passagiersaantallen voorbijgestoken door de Airbus A380. Waar de Boeing 747 plaats biedt aan 565 passagiers, is er in de Airbus A380 ruimte voor maar liefst 853 personen. Wanneer we de vrachtvliegtuigen ook meenemen, is de Antonov An-225 echter het grootste vliegtuig ter wereld. Er wordt dan immers gekeken naar het maximumgewicht bij het opstijgen. Van de Antonov An-225 is maar één toestel in actieve dienst.

Hoe snel kan een vliegtuig vliegen?

Dat is er natuurlijk van afhankelijk wat voor een vliegtuig het betreft. Het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, de Airbus A380, bereikt een snelheid van iets meer dan 1000 kilometer per uur. Een Boeing 747 bereikt ongeveer dezelfde snelheid. Straaljagers bereiken echter veel hogere snelheden. Sommige van deze vliegtuigen vliegen wel drie keer sneller dan een passagiersvliegtuig. De SR-71 Blackbird bereikt bijvoorbeeld een topsnelheid van 3607 kilometer pre uur. De North American X-15 is echter het snelste vliegtuig ter wereld. Dit vliegtuig heeft momenteel het snelheidsrecord van 7274 kilometer per uur achter zijn naam staan.

Wie was de eerste vliegenier?

Over het antwoord op deze vraag bestaat de nodige discussie. Leonardo Da Vinci tekende in de 15e eeuw bijvoorbeeld al ontwerpen van vliegtuigen. Hij ging echter nooit de lucht in. De gebroeders Montgolfier uit Frankrijk deden dit wel. Zij gingen in 1783 met een heteluchtballon het luchtruim in. Op het gebied van vliegtuigen waagde Clément Adler in 1890 een poging. Hij vloog 50 meter, maar staat niet te boek als de eerste vliegenier. Dat geldt eveneens voor Otto Lilienthal. Hij gleed op lucht en is daardoor de uitvinder van het zweefvliegen. De eerste gemotoriseerde en gecontroleerde vlucht werd in 1903 uitgevoerd door de gebroeders Wright uit de Verenigde Staten.

Hoe krijg je korting op vliegtickets?

Vliegtickets zijn vaak behoorlijk duur. Veel mensen zoeken dan ook een mogelijkheid om goedkoop te vliegen. Tegenwoordig is dat vrij makkelijk. Er wordt namelijk regelmatig korting gegeven op vliegtickets. Het is alleen een kwestie van zoeken op de juiste plek. Met name op het internet vind je aanbiedingen & korting op vliegtickets. Overigens is het ook slim om heel vroeg te boeken óf juist te wachten tot het laatste moment. In dat geval wordt er namelijk ook vaak korting gegeven op vliegtickets.

In hoeverre heeft Nederland een rol gespeeld in de luchtvaartgeschiedenis?

Nederland heeft een vrij belangrijke rol gespeeld in de luchtvaartgeschiedenis. Dit is met name het geval wanneer we puur kijken naar de burgerluchtvaart. Na de luchtvaarttentoonstelling in Amsterdam in 1919 richtte Albert Plesman de KLM op. Hij liet zijn vliegtuigen bouwen door de Nederlandse vliegtuigbouwer Anthony Fokker. Door de jaren heen werden er diverse Fokker-vliegtuigen gebouwd. Het bedrijf ging in 1996 ten gronde als gevolg van een faillissement.

Wat zijn de drukstbezochte luchthavens van Europa?

De luchtvaart in Europa heeft zich de laatste jaren enorm ontwikkeld. Grote luchthavens krijgen daardoor te maken met steeds meer passagiers. De drukste luchthaven van Europa is Londen Heathrow. Dit vliegveld krijgt jaarlijks met meer dan 75 miljoen reizigers te maken. Op plek twee staat het vliegveld in het Duitse Frankfurt. Hier komen jaarlijks meer dan 60 miljoen passagiers. Schiphol bezet de derde plek. Deze Nederlandse luchthaven verwerkt ieder jaar meer dan 50 miljoen passagiers. Ook de luchthavens in München en Zurich krijgen jaarlijks te maken met tientallen miljoenen mensen die per vliegtuig reizen.